Doorgaan naar Inhoud

Geoliede samenwerking in Haïti

Gepubliceerd:

Dankzij best-practices voor landbouw en natuurbehoud kunnen Haïtiaanse vetiverboeren meer verdienen, de kwaliteit van hun gewas verbeteren en milieuschade verkleinen.

Farmers in Haiti

Als je in je favoriete geur een zoet, houtachtig, rokerig accent kunt bespeuren, dan is de kans groot dat dit vetiverolie is, een ingrediënt dat in veel geuren wordt gebruikt. Deze populaire stof komt uit de wortel van de grassoort vetiver. Een van de landen waar ’s werelds beste kwaliteit vetiverolie wordt geproduceerd is Haïti.

Vetiver is ook een belangrijk gewas voor Unilever, want de olie is een ingrediënt in veel van onze merken voor huishoudelijke en persoonlijke verzorging, waaronder Axe en Impulse. We hebben een nieuw partnership gelanceerd, Vetiver Together, om de levensstandaard van kleinschalige vetiverboeren in Les Cayes, Haïti te verhogen – zowel maatschappelijk als economisch

Fragrance farm in Haiti
Fragrance bottles
Sunset in Haiti

Vetiver Together

In nauwe samenwerking met onze leverancier, International Flavors & Fragrances, is het ons doel oogsten te vergroten, te zorgen dat er meerdere bronnen van inkomsten zijn, voedselzekerheid te verbeteren en de positie van vrouwen te versterken in onze distributieketen van vetiver.

Veel boeren zijn afhankelijk van vetiver als enige bron van inkomsten. Omdat het slechts eenmaal in de 12 tot 18 maanden kan worden geoogst, gaan boeren echter vaak al over tot het oogsten van de wortels als deze nog niet helemaal volgroeid zijn. Dit leidt tot een slechtere kwaliteit, milieuschade en uiteindelijk minder geld.

Vetiver Together gaat deze problemen aanpakken door best practices door te voeren op relevante gebieden, waaronder herbebossing en bodembescherming. Haïti had ooit bos in overvloed, maar nu heeft het land een van de laagste percentages bebossing in de wereld. Bomenkap ten gunste van de landbouw en voor gebruik als brandstof in het huishouden draagt bij aan bodemerosie en waterschaarste.

Via dit partnership krijgen de boeren ook vee – zowel om te dienen als extra voedselbron als om extra inkomen te verdienen door eieren, melk of vlees te ruilen of te verkopen.

Elkaar helpen

De meeste vetiverboeren zijn mannen, want het telen van dit gewas is fysiek zwaar. Om vrouwen in staat te stellen ook een inkomen te verdienen, zal Heifer International – implementatiepartner in dit project – gezinnen voorzien van vee en zaden voor de eigen moestuin.

Elk gezin heeft ermee ingestemd het eerste vrouwelijke jong van hun veestapel door te geven aan een naburig kansarm gezin. Op deze wijze zorgen ze zelf voor een continue bron van hulp aan elkaar.

Vrouwen zullen ook worden getraind in beheer van vee en in leidinggevende vaardigheden. Daarnaast krijgen ze de kans te profiteren van microkrediet voor kleine bedrijven.

De toeleveringsketen versterken

Het project wordt ondersteund door het Enhancing Livelihoods Fund – een partnership tussen Unilever, Oxfam in Groot-Brittannië, en de Ford Foundation. Het fonds steunt innovatieve modellen die zijn ontwikkeld om landbouwmethoden te verbeteren en een positieve maatschappelijke invloed te hebben, met name wat betreft versterking van de positie van vrouwen.

Deze strategische investering vindt plaats vanuit het besef dat verhoging van de levensstandaard van kleinschalige boeren en gemeenschappen, en versterking van de Haïtiaanse toeleveringsketen van vetiver elkaar positief beïnvloeden.

“Partnerships, zoals Vetiver Together, spelen een belangrijke rol als we erin willen slagen systemische verandering – verandering van totale systemen – op het niveau te brengen dat in alle bedrijfstakken en toeleveringsketens nodig is,” aldus Dhaval Buch, Chief Procurement Officer bij Unilever.

Related links

Terug naar boven