Doorgaan naar Inhoud

Merken met een missie: Women Empowerment

Gepubliceerd:

Wereldwijd zet Unilever haar merken in om invulling te geven aan de missie 'duurzaam leven tot gemeengoed maken'.

Afrikaanse vrouwen in kleurrijke kleding zitten buiten lachend tegenover elkaar.

Via onze merken bereiken we miljoenen mensen en werken we op praktische wijze aan een betere wereld. Zo kunnen we echt een verschil maken. Ook op het gebied van empowerment van vrouwen.

Dove

Jouw schoonheid

"Op een gegeven moment is het de norm geworden vrouwen te beoordelen op basis van hun uiterlijk. Dove heeft de campagne #MyBeautyMySay opgezet, omdat Unilever gelooft dat de schoonheid van een vrouw niet mag worden gebruikt om haar prestaties te kleineren. In plaats daarvan zou haar schoonheid moeten worden gewaardeerd op haar voorwaarden,” aldus Jennifer Bremner, marketingdirecteur van Dove.

#MyBeautyMySay

In de video #MyBeautyMySay vertellen succesvolle vrouwen hoe zij zich niet hebben laten tegenhouden door commentaar op hun uiterlijk. "Wij willen dat vrouwen opstaan tegen het seksistische gedrag dat helaas bijna gewoon is geworden in onze samenleving," zegt Jennifer Bremner. Op dovehaveyoursay.com kunnen vrouwen onder de hashtag #mybeautymysay hun eigen verhalen delen als motivatie voor anderen.

Sunlight

Vrouwen meer tijd geven

Stel je eens voor dat je elke dag veel tijd kwijt bent aan het halen van water voor jou en je gezin. Dat betekent dat er weinig tijd overblijft voor school, een baan of om samen te zijn met vrienden of familie. In gebieden met waterschaarste in Afrika en Azië is dit voor vrouwen de realiteit. Sunlight, Unilevers handwasmiddel, ontwikkelt oplossingen die vrouwen helpen tijd vrij te maken om te investeren in hun ontwikkeling.

‘Sunlight’ brengen in het leven van vrouwen

Sunlight ondersteunt maatschappelijke initiatieven waardoor vrouwen makkelijker toegang hebben tot water. In 2013 ging Sunlight een samenwerking aan met Oxfam om in Nigeria twee Water Centra op te zetten. Deze centra bevinden zich in gemeenschappen aan de rand van een stad en zorgen voor duurzame aanvoer van schoon water voor huishoudelijk werk.

Er wordt water verkocht tegen een betaalbare prijs, evenals voedsel en huishoudelijke producten. Zo zijn vrouwen minder tijd kwijt aan het halen van water en gebruiken ze geen vervuild water meer. Lokale vrouwen zijn getraind om deze centra te leiden, zodat zij een kans krijgen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en een inkomen op te bouwen.

Na het succes van de eerste twee Water Centra heeft Sunlight er in 2015 en 2016 nog acht geopend in Nigeria. Het doel is 1.000 centra op te zetten, elk met een bereik van 160 huishoudens (1.200 personen). Op deze manier kunnen op de lange termijn meer dan 1 miljoen mensen worden geholpen.

In Afrika en Azië lopen vrouwen en kinderen gemiddeld 6 kilometer per dag om water te halen.*

Sunlight Water Centres:

Sunsilk

Van kansarm naar kostwinner

Wist u dat vrouwen in maar twee maanden kostwinner kunnen worden in hun gezin? In 2015 ging haarverzorgingsmerk Sunsilk samenwerken met Project Prabhat in India. Nu helpt het merk actief kwetsbare jonge vrouwen om financieel onafhankelijk te worden door middel van het programma Beauty Safar.

Een eigen salon starten

Het programma helpt om jonge vrouwen met een kansarme achtergrond op te leiden als schoonheidsspecialiste. Via een training van twee maanden kunnen zij een door de overheid erkend certificaat verkrijgen. Zodra ze bevoegd zijn, krijgen de nieuwe schoonheidsspecialistes een ‘starterskit’ van Sunsilk waarmee ze meteen hun eigen salon kunnen starten.

Een sterkere samenleving

Het gemiddelde inkomen van een Sunsilk-schoonheidsspecialiste ligt rond de 8.000- 10.000 roepies per maand. Dat is meer dan het huidige gemiddelde inkomen van ongeveer 6.000 roepies per hoofd van de bevolking in India. In de meeste gevallen worden deze jonge vrouwen kostwinner in hun huishouden en kunnen ze het gezinsinkomen verdubbelen of zelfs verdriedubbelen. Dit versterkt niet alleen de positie van vrouwen binnen hun gezinnen, maar ook binnen de samenleving als geheel. In 2015 heeft Sunsilk geholpen meer dan 3.700 schoonheidsspecialistes op te leiden via het programma Beauty Safar. Het doel is tegen 2020 50.000 opgeleide Sunsilk-schoonheidsspecialistes te hebben.

In India is het niet ongebruikelijk dat meisjes worden gedwongen te stoppen met naar school gaan om vroeg te trouwen. Ongeveer 38% van de meisjes stopt met school wanneer ze op de middelbare school zitten en velen van hen zijn uiteindelijk financieel afhankelijk of hebben geen vast inkomen.

Unilever wereldwijd (Axe + Knorr)

#UNSTEREOTYPE: onze kijk op gender veranderen

Genderidentiteit is aan het veranderen. Maar tot nu toe is Unilevers manier van adverteren niet meeveranderd. Unilever wil daarom de manier waarop mannen en vrouwen worden afgebeeld in reclame aanpassen aan het huidige tijdsbeeld. "Door op een verantwoorde manier gebruik te maken van onze invloed, kunnen we positief bijdragen aan culturele verandering. Tegelijkertijd kunnen we via onze reclame een betere band opbouwen met consumenten. Deze beweging noemen we #UNSTEREOTYPE," aldus Aline Santos, Executive Vice President Global Marketing Unilever.

Rollen, persoonlijkheid en uiterlijk

#UNSTEREOTYPE gaat over mannen én vrouwen. "We willen alle vormen van genderstereotypen vermijden, maar we moeten vooral veel doen aan de portrettering van vrouwen. We willen op drie gebieden een positieve verandering tot stand brengen: rollen, persoonlijkheid en uiterlijk."

  • Vrouwen portretteren in rollen die betrekking hebben op hun ambities en bredere prestaties in plaats van alleen hun verantwoordelijkheden.
  • Vrouwen afbeelden met een driedimensionale persoonlijkheid die authentiek aanvoelt – mensen die grappig zijn, zorgzaam en sterk.
  • Wanneer het om uiterlijk gaat, vrouwen afbeelden op een positieve en niet-kritische manier.

#UNSTEREOTYPE is van toepassing op alle Unilever-merken. Sommige daarvan zijn er al verder mee dan andere. Twee voorbeelden:

Axe: Find your magic

Axe neemt met de campagne Find Your Magic afstand van rigide, stereotiepe concepten van mannelijkheid en gaat vol voor de individualiteit van echte mannen.

Knorr: Love at first taste

Knorr heeft ‘smaakgelijkheid' omarmd – en laat met de campagne #loveatfirsttaste zien dat koken en eten leuke dingen zijn waarvan iedereen kan genieten, ongeacht hun geslacht.

Dermalogica

Helpen succesvol zaken te doen

“De snelste weg naar gendergelijkheid is ondernemerschap,” aldus Jane Wurwand, oprichtster van Dermalogica. En de snelste weg daarheen is training op specifieke vaardigheden of een heel gerichte opleiding. Op basis van haar eigen ervaringen bij de oprichting van haar huidverzorgingsbedrijf Dermalogica, is Jane van mening dat ondernemerschap vrouwen kan helpen financieel onafhankelijk te zijn.

Ondernemende vrouwen ondersteunen

"We verkopen 98% van onze producten aan vrouwen die hun eigen salons hebben; we werken dus in een bedrijfstak van ondernemende vrouwen. We bieden ondersteuning op twee gebieden. Enerzijds trainen we in specifieke vaardigheden op het gebied van huidverzorgingstherapie en anderzijds in het runnen van een winstgevend en succesvol bedrijf. We hebben net een nieuw initiatief gelanceerd in samenwerking met Operation Hope. Het is een online-trainingsprogramma dat gratis beschikbaar is voor alle vrouwelijke ondernemers in onze bedrijfstak, ongeacht of zij onze producten afnemen. Via dat programma kunnen ze inzicht krijgen in de bedrijfsmechanismen die tot succes leiden.”

Microkrediet

Daarnaast startte Jane Wurwand in 2010 FITE (Financial Independence Through Entrepreneurship), als onderdeel van de Dermalogica Foundation. FITE helpt vrouwen wereldwijd bij het opzetten en laten groeien van een eigen bedrijf, zodat zij zelf én hun families een beter toekomstperspectief krijgen. Tot nu toe hebben meer dan 78.000 vrouwen geprofiteerd van deze microkredietregeling.


*Link to source

Terug naar boven