Unilever wil miljoenen levens redden in Zuid-Azië en Sub-Saharisch Afrika

September 2012 - Unilever heeft ambitieuze doelstellingen bekendgemaakt om miljoenen levens te redden in Zuid-Azië en Sub-Saharisch Afrika, na haar aansluiting bij het VN-initiatief Every Woman Every Child.

Gezondheid en welzijn verbeteren

We willen sanitaire basisvoorzieningen en hygiëne- en voedingsprogramma’s beter toegankelijk maken voor miljoenen kinderen in Zuid-Azië en Sub-Saharisch Afrika als onderdeel van de doelstelling in ons Sustainable Living Plan om tegen 2020 de gezondheid en het welzijn van 1 miljard mensen te verbeteren. Dit zal de VN helpen haar doelstelling te realiseren om wereldwijd tegen 2015 het aantal sterfgevallen onder kinderen jonger dan 5 jaar terug te dringen.

We hebben ons ten doel gesteld de hygiënegewoonten te veranderen van 1 miljard mensen, veilig drinkwater toegankelijk te maken voor 500 miljoen mensen, de toegang tot basishygiëne rond toiletgebruik te vergroten en het voedingspatroon van 500.000 ondervoede kinderen te verbeteren.

CEO Paul Polman: “Dat er elke zes seconden een kind sterft van de honger – en dat er ieder jaar twee miljoen kinderen overlijden aan ziekten die voorkomen hadden kunnen worden, bewijst dat het systeem in z’n totaliteit niet werkt. Het bedrijfsleven kan niet afzijdig blijven in een systeem dat tekortschiet tegenover de meest kwetsbare kinderen. Op ons rust de verantwoordelijkheid om in actie te komen. Voor Unilever gaan het bouwen aan een betere maatschappij en een betere onderneming hand in hand.”

Vermijdbare ziekten een halt toeroepen

Diarree en longontsteking zijn wereldwijd twee van de grootste veroorzakers van sterfte onder kinderen jonger dan 5 jaar. Aan deze twee ziekten overlijden jaarlijks meer dan 2 miljoen kinderen.

Regelmatig de handen wassen met zeep is een van de eenvoudigste en goedkoopste manieren om verspreiding van ziekten tegen te gaan. Onafhankelijke onderzoeken tonen aan dat handen wassen met zeep het risico op diarree kan verlagen tot 45% en het risico op longontsteking tot 19%.

We zorgen ervoor dat miljoenen mensen kunnen beschikken over veilig en betaalbaar drinkwater met Pureit, onze innovatieve waterzuiveraar. Onderzoeken tonen aan dat in huishoudens met een Pureit-filter diarree tot zo’n 50% minder voorkomt.

Intussen werkt ons merk Domestos samen met het UNICEF-programma Community Approaches to Total Sanitation aan het verbeteren van de toegang tot sanitaire basisvoorzieningen in ontwikkelingslanden. Door toiletten te bouwen en hygiënegewoonten te verbeteren, zullen zo 400.000 mensen worden geholpen.

Zorgen voor essentiële voeding

Als mede-oprichter van Project Laser Beam – een op verandering gericht samenwerkingsverband tussen de particuliere sector, het World Food Programme en de Global Alliance for Improved Nutrition – willen we tegen 2015 500.000 ondervoede kinderen bereiken via schoolvoedselprogramma’s en hygiëneprogramma’s in combinatie met activiteiten die inkomen genereren voor vrouwen.

Jonathan Tench, Unilevers Global Advocacy Manager for International Development: “Elk jaar overlijden er 6,9 miljoen kinderen, voordat ze de leeftijd van 5 jaar bereiken. Een derde van deze sterfgevallen wordt veroorzaakt door diarree en longontsteking. Beide ziekten kunnen aanzienlijk worden teruggedrongen door het handen wassen met zeep te bevorderen. Slechte voeding en hygiëne en een gebrek aan schoon water en sanitaire basisvoorzieningen – zoals toiletten – zijn stuk voor stuk onderliggende veroorzakers van deze nodeloze sterfgevallen.”

“Unilever zal niet werkeloos toekijken terwijl we iets kunnen doen om dit een halt toe te roepen. Door levensreddende producten en programma’s via duurzame bedrijfsmodellen naar de mensen te brengen – en door samen te werken met overheden en partners – bouwen we aan duurzame oplossingen voor deze gigantische problemen.”

Door ons aan te sluiten bij meer dan 200 bedrijven, overheden, academische instellingen en NGO’s die betrokken zijn bij Every Woman Every Child kunnen we helpen het doel van dit initiatief te realiseren: de levens redden van 16 miljoen vrouwen en kinderen en de gezondheid verbeteren van vele anderen tegen 2015.

Meer over deze onderwerpen te weten komen

Terug naar top

We komen graag met je in contact

We zijn altijd op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in een duurzame toekomst.

Contacteer ons

Neem contact op met Unilever en de gespecialiseerde teams of maak wereldwijd nieuwe connecties.

Contacteer Ons