Kinderen helpen, op weg naar een betere toekomst

November 2014 – Wereldwijd gaat vanavond een op de negen mensen slapen met honger. Daarbij geldt voor kinderen, dat een chronisch tekort aan de juiste voedingsstoffen in hun dagelijkse voeding kan leiden tot onomkeerbare schade aan hun cognitieve en lichamelijke ontwikkeling.

Investeren in voeding

Bij Unilever zijn we van mening dat investeren in voeding een investering is in de volgende generatie. Kinderen op school voedzame gerechten geven, kan bijdragen aan hun educatieve ontwikkeling en hun een kans geven op een betere toekomst. Daarom werken Unilever en het World Food Programme van de Verenigde Naties samen om overal ter wereld schoolkinderen te voorzien van voedzame maaltijden.

Maria-Andrea’s verhaal

Maria-Andrea Rodriguez is gedurende 2014 internationaal ambassadeur van de Unilever Foundation voor het World Food Programme (WFP). Ze reisde van Colombia – waar ze werkt op Unilevers financiële afdeling – naar Kenia. Hier kon ze met eigen ogen zien hoe de Unilever Foundation het WFP steunt bij het uitvoeren van een innovatief schoolmaaltijdenprogramma dat ervoor zorgt dat kinderen op school voedzame maaltijden krijgen en tegelijk de levensstandaard van kleinschalige boeren verhoogt.

Bekijk de video van Maria-Andrea’s reis naar Kenia en zie hoe het programma werkt in de praktijk.

Steun voor WFP-programma

Vanaf 2014 steunt de Unilever Foundation het ‘Home-Grown School Meal’-programma van het WFP in Kenia. Bij dit programma is de hele gemeenschap betrokken, van kleinschalige boeren tot kinderen op de lokale scholen.

Het programma helpt kleinschalige boeren de kwaliteit van hun gewassen te verbeteren en hun oogst te vergroten. De gewassen worden geleverd aan lokale scholen, waar ze door vrouwen uit de lokale gemeenschap worden gebruikt om voedzame schoolmaaltijden te maken die fungeren als stimulans voor kinderen om de lessen bij te wonen. Daarbij worden ouders en docenten in staat gesteld het schoolmaaltijdenprogramma zelf te managen en er zelf eigenaar van te worden.

Maria-Andrea bezocht de deelnemende basisscholen Samburu Complex en Laresoro om docenten, ouders en leerlingen te ontmoeten. “De schoolmaaltijden zorgen er niet alleen voor dat kinderen de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen,” aldus Maria-Andrea, “ze zijn ook een stimulans voor kinderen om naar school te gaan. Vaak is het de enige maaltijd op een dag die ze krijgen.”

Docenten op de scholen bevestigen dat hun leerlingen zich beter kunnen concentreren na een voedzame maaltijd en dat dit hen helpt meer profijt te hebben van de lessen en hun kansen op een beter leven te vergroten.

Betere toekomst voor kleinschalige boeren

Het ‘Home-Grown School Meal’-programma draagt ook bij aan het verhogen van de levensstandaard van kleinschalige boeren, door hen de mogelijkheid te bieden hun producten te leveren aan lokale scholen.

Maria-Andrea bezocht de Gakiuma Cereals Group, een kleinschalige landbouwcoöperatie waar vooral vrouwen actief zijn. Ze zag daar de positieve impact op de lange termijn van het initiatief van het World Food Programme, doordat de boeren op deze wijze meer kansen krijgen en zo geholpen worden hun inkomens te vergroten.

“Ik vind dat Unilever, als voedingsmiddelenbedrijf, hier veel waarde kan toevoegen, vooral op het gebied van kleinschalige landbouw en voeding”, aldus Maria-Andrea. “Ik keek echt op van de impact die we samen kunnen hebben. Dit is de start van een langdurige samenwerking die zal helpen een betere toekomst te realiseren voor vele generaties hierna, niet alleen in Kenia maar overal in de wereld.”

Het programma krijgt ook steun van Unilevers grootste voedingsmiddelenmerk Knorr. Lees voor meer informatie hierover het artikel over de samenwerking tussen Knorr en het WFP.

Uw steun – Zero Hunger Pledge

Steun ons en help ervoor te zorgen dat miljoenen mensen overal ter wereld kunnen beschikken over voedzame voedingsmiddelen. Als u vindt dat ieder kind een voedzame schoolmaaltijd zou moeten krijgen, laat dit dan weten in de vorm van een ‘Zero Hunger pledge’ en sluit u aan bij onze community.

Meer over deze onderwerpen te weten komen

Terug naar top

We komen graag met je in contact

We zijn altijd op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in een duurzame toekomst.

Contacteer ons

Neem contact op met Unilever en de gespecialiseerde teams of maak wereldwijd nieuwe connecties.

Contacteer Ons